Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γαλα αμυγδαλου


Το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη,ατομα σε νηστεια,χορτοφαγους ή για άτομα που ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Τα 240 ml ή μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου έχει περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη. Ειναι επισης μια παρα πολυ καλη πηγη ασβεστιου. 

Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με μέλι, σε milkshakes/smoothies, για κρύο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτας. Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τη γεύση προσθέτοντας βανίλια, κανέλα ή σταφίδα και άλλα ξερά ή φρέσκα φρούτα. Είναι κατάλληλο για συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

 
 Μουλιαζουμε μια κουπα ωμα,αναλατα αμυγδαλα για 8-10 ωρες σε μια κουπα νερο εμφιαλωμενο ή φιλτραρισμενο,καλυτερα οχι βρυσης για να μη μυριζει χλωριο.

Στραγγιζουμε τα αμυγδαλα,τα βαζουμε σε ενα μπλεντερ και τα χτυπαμε με 4 κουπες νερο.Αν δε χωραει σε μια φορα τα χωριζουμε σε 2 δοσεις.
Τα χτυπαμε μεχρι να γινει ενα λευκο μειγμα και να αφρισει.(1-2 λεπτα)



Στραγγιζουμε πολυ καλα το μειγμα σε ενα μπωλ με ενα πολυ ψιλο σουρωτηρι ή ακομα καλυτερα τουλπανι ή τουλι πολυ πολυ ψιλο.

Το γαλα μας ειναι ετοιμο,μπορουμε να το βαλουμε σε ενα γυαλινο μπουκαλι και να το διατηρησουμε στο ψυγειο για 3-4 μερες.Μπορουμε να το γλυκανουμε με λιγο μελι ή ακομα και βαζοντας στο χτυπημα 2-3 χουρμαδες.


 Την αμυγδαλοψυχα που περισσευει μπορουμε να την χρησιμοποιησουμε σε κεικ,κουλουρακια,να την αποξηρανουμε και να τη βαλουμε στη σαλατα μας ή ακομα και να την χτυοησουμε στο μπλεντερ με ελιες καλαμων,μυρωδικα και ελαιολαδο και να φτιαξουμε ενα ωραιοτατο πατε ελιας.
Μπορειτε να δειτε μια προταση για κουλουρακια με πολτο αμυγδαλου και μελι πατωντας  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...