Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ελιοψωμα

Οι κυπριακες ελιοπιτες του μπαμπα μου!

Υλικα
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 1/2 ποτηρι χλιαρο νερο
2 κουτ.γλυκου αλατι
1/2 κουπα ελαιολαδο
1 1/2 νωπη μαγια (35 γρ. περιπου)
3-4 κουτ.σουπας δυοσμο ξερο τριμμενο
2 μεγαλα ξερα κρεμμυδια χοντροκομμενα στο μλεντερ ή ψιλοκομμενα στο χερι
1/2 κιλο μαυρες ελιες καθαρισμενες και ψιλοκομμενες (ή ελιες της επιλογης σας οχι πολυ ξυδατες)

Εκτελεση
Σε μια λεκανη βαζουμε ολο το αλευρι.


Ριχνουμε μεσα τις ελιες,το δυοσμο,το αλατι και το κρεμμυδι και τα ανακατεουμε να πανε παντου.





Ανακατευουμε τη μαγια με το μισο ποτηρι χλιαρο νερο σε ενα μπωλακι,της ριχνουμε 1/3 κουτ.γλυκου ζαχαρη και την αφηνουμε 10 λεπτα να ενεργοποιηθει.
Ριχνουμε τη μαγια,το υπολοιπο νερο και το ελαιολαδο μεσα στο αλευρι και ζυμωνουμε καλα μεχρι να γινει μια μπαλα ζυμης που ξεκολλαει απο τα τοιχωματα.(αν χρειαστει ριχνουμε ελαχιστο αλευρι ακομη αλλα μονο αν δουμε οτι δεν ξεκολλαει απο τα χερια μας μετα απο καποια λεπτα ζυμωματος)
Συνεχιζουμε το ζυμωμα για 2-3 λεπτα πανω σε ελαφρως αλευρωμενο τραπεζι ή στον παγκο της κουζινας να γινει ομοιμορφη η ζυμη.

Χωριζουμε τη ζυμη σε 4 ισα μερη,πλαθουμε μπαλες και τις βαζουμε σε λαδωμενο ανοξειδωτο ταψι πιεζοντας τις ελαφρα να μην εχουν πολυ υψος.αφηνοντας ομως οσο χωρο μπορουμε μεταξυ τους.


Βαζουμε το ταψι σε προθερμασμενο φουρνο στους 35 βαθμους και αφηνουμε για μισω ωρα να φουσκωσει το ζυμαρι.(στη μεσαια θεση του φουρνου,στις αντιστασεις)
Χωρις να βγαλουμε το ταψι ανεβαζουμε τη θερμοκρασια στους 180 βαθμους και ψηνουμε για 60-70 λεπτα,να ροδισουν τα ελιοψωμα μας.


Αφου τα βγαλουμε απο το φουρνο μετα απο λιγα λεπτα τα βγαζουμε και τα αφηνουμε ειτε σε σχαρα να κρυωσουν ειτε αναποδα πανω σε μια πετσετα κουζινας.


Γινονται πολυ αφρατα και μοσχομυριζει ολο το σπιτι!   Καλη επιτυχια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...