Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Πιτσα χωριατικη


 Υλικα
1 πιπερια φλωρινης σε ροδελες
1 πιπερια πρασινη στρογγυλη σε ροδελες
3/4 κουπας φετα τριμμενη με το χερι
2 κουπες ημισκληρο τυρι τριμμενο
ελιες μαυρες καθαρισμενες
1/2 μικρο κρεμμυδι σε λωριδες
μισο χωριατικο λουκανικο σε χοντρες ροδελες
1/2 κουπα πελτε αραιωμενο ή χυμο ντοματας
ριγανη
ελαιολαδο
αλατι,πιπερι

Για τη ζυμη
4 κουπες αλευρι
1 1/2 κουπα νερο χλιαρο
3-4 κουταλιες σουπας σπορελαιο
2 κουταλακια αλατι
1 φακελακι μαγια ξερη

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι και το αλατι και τα ανακατευουμε.Ριχνουμε τη μαγια στο χλιαρο νερο,την ανακατευουμε και το ριχνουμε στο αλευρι.Ριχνουμε και το σπορελαιο.
Ζυμωνουμε καλα να γινει μια ομοιομορφη,λεια,αφρατη ζυμη και σχηματιζουμε μια μπαλα.Βαζουμε λιγο αλευρι στον πατο της λεκανιτσας,βαζουμε μεσα τη ζυμη,τη σκεπαζουμε με μια πετσετα και την αφηνουμε σε ενα ζεστο σημειο (κοντα στο καλοριφερ) για μιση ωρα να ξεκουραστει  και να φουσκωσει.

Μετα απο μιση ωρα βαζουμε αρκετο σπορελαιο στο ταψι του φουρνου στη μεση και βαζουμε απο πανω το ζυμαρι.Με τα δαχτυλα μας απλωνουμε το ζυμαρι να φτασει μεχρι τις ακρες,βουταμε παραλληλα τα δαχτυλα μας στο λαδι που υπαρχει γυρω γυρω και στνεχιζουμε να το παταμε απο πανω.
Σε μια κουπα βαζουμε 2 κουταλιες πελτε και συμπληρωνουμε νερο ανακατευοντας μεχρι να χυνει σαν χυμος ντοματας (να φτασει η ποσοτητα της σαλτσας περιπου στη μιση κουπα) και βαζουμε μεσα 1 κοφτο κουταλακι αλατι,ενα κουταλακι ζαχαρη και λιγο ελαιολαδο και ανακατευουμε.
Απλωνουμε τη σαλτσα πανω στο ζυμαρι και ριχνουμε πιπερι και ριγανη.
Βαζουμε απο πανω τη φετα,το ημισκληρο τυρι,το κρεμμυδι,τις ελιες,τις πιπεριες και το χωριατικο λουκανικο.




Ψηνουμε στους 180 βαθμους,σε προθερμασμενο φουρνο,στην κατω θεση του φουρνου για 45 λεπτα.



Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Μελιτζανοσαλατα

Υλικα
3 ψητες μελιτζανες (κατα προτιμηση στη φλογα,για καπνιστο αρωμα)
1/2 κουπα τυρι φετα τριμμενη με το χερι
1 χουφτα καρυδια χοντροκομμενα
3 κουταλιες σουπας μαιντανο ψιλοκομμενο
ξυδι
ελαιολαδο
αλατι

Εκτελεση
Ψηνουμε τις μελιτζανες ειτε στο γκριλ ειτε στα καρβουνα μεχρι να μαραθουν και οταν τρυπιουνται με πιρουνι να ειναι μαλακες.Ακομα και αν μαυρισουν δε μας πειραζει γιατι αυτο θα ειναι μονο απ'εξω,αν τις ανοιξουμε θα δουμε οτι απο μεσα ειναι μια χαρα.
Τις καθαριζουμε,τις βαζουμε σε στραγγιστηρι και τις αφηνουμε 1 ωρα ή μεχρι να στραγγιξουν καλα.
Σε αυτο το σταδιο αν εχουμε πολλες ψημενες,καθαρισμενες μελιτζανες και μας περισευουν μπορουμε να τις βαλουμε σε σακουλακι τροφιμων και να τις βαλουμε στην καταψυξη.Οταν τις ξεπαγωσουμε θα πρεπει να επαναλαβουμε το στραγγισμα.

Περνουμε τις μελιτζανες και πανω σε μια επιφανεια κοπης της ψιλοκοβουμε με ενα μαχαιρι καθετα και οριζοντια.
Τις παταμε και με ενα πιρουνι και μετα τις βαζουμε σε ενα μπωλ και προσθετουμε τον ψιλοκομμενο μαιντανο,το καρυδι και τη φετα.



Ανακατεουμε καλα και προσθετουμε το σκορδο σκονη,ξυδι αναλογα με τα γουστα μας,αρκετο ελαιολαδο και αλατι.Η μελιζανοσαλατα μας ειναι ετοιμη.
Αν νηστευουμε ή απλα δε μας αρεσει η φετα μπορουμε να την αντικαταστησουμε με ψιλοκομμενη,ψητη πιπερια φλωρινης ειτε απο βαζο ειτε σπιτικη.


Δροσερο τζατζικι

Υλικα
2 στραγγιστα γιαουρτια
1 αγγουρι
σκορδο σκονη
1 κουταλια σουπας ξυδι
ανιθο
ελαιολαδο
αλατι

Εκτελεση
Πανω σε μια καθαρη πετσετα κουζινας τριβουμε το καθαρισμενο αγγουρι στη χοντρη μερια του τριφτη.

Κανουμε την πετσετα πουγγι,την κραταμε πανω απο το νεροχυτη με το ενα χερι και με το αλλο χερι τη στριβουμε και πιεζουμε να βγει οσο πιο πολυ ζουμι γινεται.



Βαζουμε το στιμμενο αγγουρι σε ενα μπωλ και προσθετουμε τα γιαουρτια,τον ανιθο,το ελαιολαδο,το ξυδι,το αλατι και το σκορδο.Προτεινω σκορδο σε σκονη γιατι δινει αρωμα και γευση χωρις να πειραζει το στομαχι.
Το πιο σημαντικο για να πετυχει ενα τζατζικι και να παραμεινει σφιχτο χωρις να βγαλει νερα ειναι να βαλουμε πληρες στραγγιστο γιαουρτι και να στιψουμε πολυ καλα το αγγουρι.




Μαριναδα για σουβλακια

Υλικα
Χοιρινα σουβλακια
Κολιανδρο σε σκονη
Σκορδο σε σκονη
Θυμαρι
Φρεσκοτριμμενο πιπερι
Ελαιολαδο

Εκτελεση
Πλενουμε τα σουβλακια και τα στραγγιζουμε καλα.
Τα βαζουμε το ενα διπλα στο αλλο και αρχιζουμε να ριχνουμε τα μπαχαρικα,κανουμε το ιδιο απο ολες τις πλευρες.
Ο κολιανδρος δινει υπεροχο αρωμα στο χοιρινο και ειδικα στα σουβλακια μη φοβαστε να ριξετε μπολικο.Δοκιμαστε τον επισης και σε χοιρινη τηγανια.
Ριχουμε απο πανω ελαιολαδο και επειτα στιφογυρναμε τα  σουβλακια να λαδωθουν καλα.
Δεν αλατιζουμε γιατι θα χασουν τα υγρα τους,αυτο το κανουμε ακριβως πριν τα ψησουμε.
Τα βαζουμε μεσα σε ενα μεγαλο ταπερ και τα βαζουμε στο ψυγειο για ολη τη νυχτα.Οσες πιο πολλες ωρες μεινουν μεσα στη μαριναδα τοσο πιο καλα θα απορροφησουν τα αρωματα.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Nτιπ πιπεριας φλωρινης

Υλικα
1 πιπερια φλωρινης
1/2 κουπα τριμμενη παρμεζανα
3 κουτ.σουπας μαγιονεζα
1 κουτ.σουπας κετσαπ
αλατι

Εκτελεση
Βαζουμε ολα τα υλικα στο μπλεντερ και τα χτυπαμε μεχρι να γινουν αλοιφη.
Συνοδευει κριτσινια,φρυγανισμενο ψωμι,παξιμαδια και κρακερακια.


Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Βραχακια ή Ανωμαλα










Για τα λευκα βραχακια
2 λευκες σοκολατες crunch
κορν φλεικς
αμυγδαλο φιλε

Για τα σκουρα βραχακια
2 σοκολατες γαλακτος
αμυγδαλα καβουρδισμενα

Εκτελεση
Σπαμε τις σοκολατες σε κομματακια μεσα σε 2 ξεχωριστα μπωλ και τις λιωνουμε σε μπεν μαρι ή στο φουρνο μικροκυματων.(σε μεσαια θερμοκρασια για 1μιση λεπτο,ανακατευοντας καθε 30 δευτερολεπτα)


Ανακατευουμε τη λευκη σοκολατα με τα κορν φλεικς και το αμυγδαλο φιλε.

Ανακατευουμε τη λιωμενη σοκολατα γαλακτος με τα αμυγδαλα.

Στρωνουμε στον παγκο χαρτι ψησιματος/λαδοκολλα και με ενα κουταλι φτιαχνουμε μικρα βραχακια.
Τα αφηνουμε λιγη ωρα να κρυωσουν και μετα τα βαζουμε στο ψυγειο για 1 ωρα και ειναι ετοιμα!





Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Κρεατοσουπα με λαχανικα

Υλικα
1/2 κιλο μοσχαρακι
3 μεγαλα καροτα σε ροδελες
5 μικρες πατατες σε κυβους
1/2 ξερο κρεμμυδι ή 2 μικρα φρεσκα
1 χουφτα ψιλοκομμενο σελινο
ελαιολαδο,αλατι

Εκτελεση
Βαζουμε το μοσχαρακι στη χυτρα,προσθετουμε 1-1,5 λιτρο νερο,κλεινουμε τη χυτρα και σε δυνατη φωτια περιμενουμε να αρχισει να σφυριζει η βαλβιδα.
Μολις σφυριξει κατεβαζουμε σε μετρια  θερμοκρασια και αφηνουμε να βρασει μιση ωρα.
Εν τω μεταξυ ψιλοκοβουμε τα λαχανικα.


Αποσυμπιεζουμε τη χυτρα και ριχνουμε μεσα ολα τα υπολοιπα υλικα,κλεινουμε τη χυτρα και παλι σε δυνατη θερμοκρασια περιμενουμε να αρχισει να σφυριζει.Μολις αρχισει να σφυριζει κατεβαζουμε σε μετρια θερμοκρασια και μετραμε 15 λεπτα.
Αποσυμπιεζουμε τη χυτρα και την αφηνουμε με ανοιχτο καπακι.Σε μετρια φωτια ανακατευουμε τη σουπα και βραζουμε για αλλα 15-20 λεπτα.


Αν θελουμε τη σουπα μας χυλωμενη πιεζουμε με την κουταλα μερικα καροτα και πατατες στα τοιχωματα της κατσαρολας να λιωσουν,ετσι η σουπα θα ειναι πιο δεμενη.
Ειναι οτι πρεπει για τις κρυες μερες του χειμωνα αλλα και δυναμωτικη για τους αρρωστουλιδες!


Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Τονοσαλατα



Υλικα
1 κονσερβα τονο σε λαδι
1/2 πιπερια φλωρινης ψιλοκομμενη
2 κουταλιες σουπας καπαρη
1/4 κουπας καλαμποκι
1 μικρη ντοματα σε κυβους χωρις τα σπορια
3 κουταλιες σουπας μαγιονεζα
1 κουταλακι κετσαπ
1 κουταλακι μουσταρδα
ανιθο
λιγο αλατι

Εκτελεση
Στραγγιζουμε τον τονο απο το λαδι του και τον βαζουμε σε ενα μπωλ.
Προσθετουμε ολα τα υλικα και ανακατευουμε.
Ετοιμο!

Μπορουμε να προσθεσουμε αν θελουμε καροτο τριμμενο,ροδελες μαυρης ελιας
ή ακομα και αυγο βρασμενο και κομμενο.
Επισης αν το ανακατεψουμε με βρασμενα ζυμαρικα πχ φιογκακια ή βιδες και προσθεσουμε λιγη ακομα μαγιονεζα γινεται μια πολυ νοστιμη και δροσερη μακαρονοσαλατα.

Μακαρονια με καροτο



Υλικα
1 πακετο μακαρονια
10 καροτα μεγαλα τριμμενα στο τριφτη
10 φετες παριζα ψιλοκομμενες
λιγο κρεμμυδι φρεσκο ή ξερο
αλατι,πιπερι

Εκτελεση
Βραζουμε τα μακαρονια και τα στραγγιζουμε.Αν θελουμε στο βρασιμο μπορουμε να ριξουμε 2 κυβους λαχανικων για περισσοτερη νοστιμια.


Σε μια κατσαρολα βαζουμε ελαιολαδο και τσιγαριζουμε το κρεμμυδι και τα καροτα μεχρι να μισομαραθουν.Στη συνεχεια προσθετουμε και την παριζα και συνεχιζουμε το τσιγαρισμα μεχρι να μαραθουν τα καροτα και να βγαλει τα αρωματα της η παριζα.


Ριχνουμε αλατι και πιπερι και ανακατευουμε μεσα και τα βρασμενα μακαρονια.
Σερβιρουμε!

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012


Τυροψωμα by Demi



Υλικα
2 κουπες αλευρι
1 φακελακι μπεικιν παουντερ
μιση κουπα ελαιολαδο
1 γιαουρτι στραγγιστο
2 αυγα
200γρ φετα τριμμενη με το χερι
7-8 φετες ζαμπον ψιλοκομμενο
πιπερια κοκκινη ψιλοκομμενη
αλατι,πιπερι


Εκτελεση
Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι σε μια λεκανιτσα και ζυμωνουμε.
Πλαθουμε σε μπαλιτσες και τις βαζουμε σε ταψι με λαδοκολλα.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους για 30-35 λεπτα.

Μπορουμε να κανουμε και παραλλαγες και να βαλουμε μαζι με τη φετα μαυρες ελιες,πρασινη πιπερια,λιαστες ντοματες και ριγανη.

Κουραμπιέδες




Υλικα
750γρ. βουτυρο (500 αγελαδας + 250 προβειο)
80γρ. ζαχαρη κρυσταλλικη
2 κροκοι αυγων
2 κουτ.γλυκου μπεικιν
2 κουτ.σουπας κονιακ (ή 3 κουτ.σουπας ουισκι)
1 κουτ.γλυκου κανελα τριμμενη
½ κουτ.γλυκου γαριφαλο τριμμενο
2 βανιλιες
350γρ. αμυγδαλα καβουρδισμενα και κοπανισμενα
900γρ. με 1 κιλο αλευρι ΜΑΝΑ
Αχνη ζαχαρη για το πασπαλισμα


Εκτελεση
Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο με τη ζαχαρη μεχρι να αφρατεψει το μειγμα.(10 λεπτα)
Προσθετουμε τους κροκους,τα μπαχαρικα και το κονιακ και χτυπαμε για 2 λεπτα.
Προσθετουμε το αλευρι κοσκινισμενο και ζυμωνουμε ελαφρα με τα χερια μας.
Προσθετουμε και τα αμυγδαλα.
Πλαθουμε σε μισοφεγγαρα ή ανοιγουμε τη ζυμη με εναν πλαστη,σε παχος ενος δαχτυλου και κοβουμε μισοφεγγαρα με τη βοηθεια ενός ποτηριου ή με κουπατ.



Tα βαζουμε στο ταψι στρωμενο με λαδοκολλα και ψηνουμε για 20 λεπτα
στους 180°C λιγο πιο πανω απο το κατω μερος του φουρνου. (οχι κατω κατω)
Τα βγαζουμε από το φουρνο,τα αφηνουμε να κρυωσουν και πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.

Καλη επιτυχια!






Αν θελουμε μπορουμε να χρησιμοποιησουμε μονο αγελαδινο βουτυρο και καθολου προβειο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...