Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Σπιτική πάστα ελιάς

Υλικα
700γρ. ελιες μαυρες θρουμπες ψιχα
400γρ. φουντουκια ή καρυδια ψιχα
100γρ.ελαιολαδο
100γρ. ξυδι μπαλσαμικο
10 κοφτα κουταλακια γλυκου ζαχαρη

Εκτελεση
Βγαζουμε τα κουκουτσια απο τις ελιες.
Σε ενα μπλεντερ βαζουμε τα φουντουκια ή τα καρυδια και τα κανουμε σκονη.
Βαζοντας φουντουκια το μειγμα θα γινει λιγο πιο κοκκωδες ενω με τα καρυδια θα γινει πιο λειο.
Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ακομα και φυστικια ή αμυγδαλα,χωρις φλουδι.
Τα βγαζουμε και πολτοποιουμε σε 3 δοσεις ολα τα υλικα μαζι.
Αφηνουμε για λιγα λεπτα το μειγμα να δεσει και να λιωσει καλα η ζαχαρη πριν δοκιμασουμε.
Βαζουμε σε γυαλινα βαζακια και διατηρουμε την παστα στο ψυγειο.
Η δοσεις ειναι σχετικες αναλογα με το ποσο αλμυρες ειναι οι ελιες μας,ποσο ξινο το ξυδι και γενικα μπορουμε να παιξουμε με τις ποσοτητες αναλογα τα γουστα μας.
Τρωγεται ευχαριστα πανω σε ψωμι,βουτωντας κριτσινια ή παξιμαδια,πανω σε πιτσες,πιτακια αλλα και μακαροναδες.



Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Πρωινό με αυγά ποσέ



Υλικα (για μια μεριδα)
1 μεγαλο αυγο
1 κουτ.σουπας ξυδι
3 φετες ψωμι για τοστ
2 φετες τυρι γκουντα ή ημισκληρο
βουτυρο αγελαδος
για τη σως
1 κουτ.σουπας γιαουρτι πληρες στραγγιστο
1 κουτ.σουπας κετσαπ
1 κουτ.γλυκου μουσταρδα
1/2 κουτ.γλυκου παπρικα γλυκια
1 κουτ.γλυκου ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
λιγο ανηθο

Εκτελεση
Σε ενα μικρο κατσαρολακι βαζουμε νερο μεχρι τη μεση,ριχνουμε το ξυδι και το βαζουμε να βρασει σε μετρια φωτια.
Σπαμε το αυγο μεσα σε ενα μπωλακι και το ριχνουμε προσεκτικα στο νερο που βραζει,οχι απο αποσταση,το μπωλακι να ακουμπησει την επιφανεια του νερου,για να μη μας σκορπισει το αυγο.
Κλεινουμε το καπακι και μετραμε 3 λεπτα.
Βγαζουμε το αυγο με μια τρυπητη κουταλα και το βαζουμε πανω σε χαρτι κουζινας.
Βουτυρωνουμε τις φετες του ψωμιου απο την εξω πλευρα και φτιαχνουμε ενα τριοροφο σαντουιτς.Το ψηνουμε να γινει τοστ και να λιωσει το τυρι.
Το βαζουμε σε ενα πιατο και το κοβουμε στη μεση.
Απο πανω βαζουμε το αυγο ποσε και το κοβουμε κι αυτο,να χυθει ο κροκος πανω στο τοστ.Ριχνουμε απο πανω λιγο αλατι.
Σε ενα μπωλακι ανακατευουμε ολα τα υλικα για τη σως και περιχυνουμε το αυγο και το τοστ.
Αν θελουμε ριχνουμε απο πανω και λιγο ψιλοκομμενο φρεσκο κρεμμυδακι.


Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Ένα αλλιώτικο λαχματζούν

Υλικα
1 λιβανεζικη πιτα (ετοιμη απο το σουπερ μαρκετ)
1 χοιρινη μπριζολα λαιμου ψιλοκομμενη
1/3 μικρο ξερο κρεμμυδι σε λεπτες φετουλες
1/3 πιπερια φλωρινης σε λεπτες ροδελες
5 κουτ.σουπας κετσαπ
1/2 κουτ.σουπας μουσταρδα
3 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1/2 κουπα τριμμενα τυρια της αρεσκειας μας (ρεγκατο,γκουντα,ημισκληρο,γραβιερα)
αλατι
πιπερι

Εκτελεση
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 βαθμους στις αντιστασεις.
Ανακατεουμε ολα τα υλικα μαζι σε ενα μπωλ.



Στρωνουμε χαρτι ψησιματος σε ενα ταψι και βαζουμε πανω τη λιβανεζικη πιτα.
Απλωνουμε απο πανω τα υλικα.



 Ψηνουμε για λιγα λεπτα μεχρι να λιωσουν τα τυρια αλλα προσεχουμε να μην την παραψησουμε και ξεραθει η πιτα μας.



Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ο,τι κρεατικο μας εχει περισσεψει απο προηγουμενη μερα οπως κοτοπουλο,μοσχαρακι ακομα και κεφτεδακια.

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Φιλέτο κοτόπουλο με πικάντικη μαρινάδα

Υλικα
2 φιλετα στηθος κοτοπουλο

για τη μαριναδα
1 κου.σουπας μουσταρδα πικαντικη
1 κουτ.σουπας ξυδι μπαλσαμικο
2 κουτ.σουπας σησαμελαιο
χυμο απο 1/2 πορτοκαλι
1 κουτ.γλυκου μελι
1 κουτ.γλυκου θυμαρι ξερο
1/3 κουτ.γλυκου καρυ
1/3 κουτ.γλυκου κυμινο
1/3 κουτ.γλυκου σκορδο σκονη
1/3 κουτ.γλυκου κολιανδρο τριμμενο
1/3  κουτ.γλυκου νιφαδες τσιλι
πολυ λιγο γαρυφαλο σκονη
πολυ λιγη κανελα σκονη
μαυρο φρεσκοτριμμενο πιπερι
1 κοφτο κουτ.γλυκου αλατι

Εκτελεση
Ανακατεουμε ολα τα υλικα της μαριναδας σε ενα μπωλ και αλοιφουμε τα φιλετα μας.
Θελουμε τα φιλετα μας να ειναι λεπτα οποτε αν χρειαστει τα χαραζουμε με ενα μαχαιρι ουτως ωστε στο ψησιμο να ψηθουν γρηγορα σε βαθος και να μη μας καει η μαριναδα.



Τα σκεπαζουμε με μια μεμβρανη και τα βαζουμε στο ψυγειο για 1-2 ωρες να μαριναριστουν.
Βαζουμε ενα αντικολλητικο τηγανι να ζεσταθει και τα τηγανιζουμε σε μετρια φωτια.




Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Σαλάτα σπανάκι με βινεγκρέτ ροδιού


Υλικα
1 συσκευασια φρεσκο baby σπανακι (ετοιμη,πλυμμενη σε σακουλακι)
τυρι παρμεζανα
λιγες φετουλες ξινομηλο (προεραιτικα)
μερικα σπορακια ροδι
για τη βινεγκρετ
χυμο απο μισο,μικρο ροδι
2 κουτ.σουπας ξυδι μπαλσαμικο
1 κουτ.γλυκου μελι
1 κουτ.σουπας σησαμελαιο
2 κουτ.σουπας ελαιολαδο
αλατι

Εκτελεση
Βαζουμε το σπανακι σε μια σαλατιερα.Με το εργαλειο που ξεφλουδιζουμε πατατες "ξυριζουμε" μερικες φλουδες παρμεζανας και τις βαζουμε πανω απο το σπανακι.Ριχνουμε επισης μερικα σπορακια ροδι.
Αν θελουμε μπορουμε να βαλουμε και μερικες λεπτες φετουλες ξινομηλο.
Για να στιψουμε το ροδι απλα το κοβουμε τη μεση με ενα μαχαιρι και το στιβουμε στον στιφτη οπως θα καναμε με πχ με ενα πορτοκαλι.Σουρωνουμε το χυμο με ενα σουρωτηρι.
Σε ενα μπολακι ανακατευουμε ολα τα υλικα της βινεγκρετ και περιχυνουμε τη σαλατα.



Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Crushed Baby Potatoes

Yλικα
μικρες πατατουλες baby (φρεσκιες,μικρες,λεπτοφλουδες)
αλατι
ριγανη
θυμαρι ή και δεντρολιβανο
μαυρο πιπερι
κυμινο
σκορδο σκονη
κρεμμυδι αποξηραμενο σε νιφαδες
ηλιελαιο ή καλαμποκελαιο

Εκτελεση

Πλενουμε καλα τις πατατες και αφαιρουμε προσεκτικα με ενα μαχαιρι τυχον σημαδια αλλα δεν καθαριζουμε τη φλουδα.
Τις βραζουμε για 15 λεπτα και τις αφηνουμε να κρυωσουν ελαφρως,να μπορουμε να τις πιασουμε.
Τις βαζουμε σε ενα ταψι και ριχνουμε μπολικο ηλιελαιο να παει παντου,αλατιζουμε πολυ καλα και ριχνουμε ολα τα υπολοιπα μυρωδικα σε ο,τι αναλογια θελουμε.


Τις παταμε μια μια με τον καρπο μας να σπασουν και να γινουν πλακε χωρις ομως να διαλυθουν.



Τις ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 1 ωρα γυριζοντας τις απο την αλλη μερια στα 40 λεπτα.



Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Μπρουσκέτες με πατέ ελιάς και ιταλικά τυριά

Υλικα
φέτες ψωμιού
πατέ ελιάς
τυρί μοτσαρέλα
τυρί προβολόνε
ντοματίνια
φρέσκο κρεμμυδάκι
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι

Εκτελεση
Κόβουμε τα ντοματίνια και τα βαζουμε σε ενα αλουμινοχαρτο με την κομμενη μερια προς τα πανω,τα αλατιζουμε,τα βαζουμε στο γκριλ του φουρνου και τα ψηνουμε λιγα λεπτα να μαραθουν ελαφρως.


Κοβουμε το ψωμι και το βαζουμε σε ταψι στρωμενο με χαρτι ψησιματος.Αλοιφουμε με ελαιολαδο απ'ολες τις μεριες.Αλοιφουμε και λιγο πατε ελιας.



Κοβουμε τη μοτσαρελα με το χερι σε λωριδες και το προβολονε σε λεπτες φετες και τα βαζουμε πανω στο ψωμι.




Βαζουμε απο πανω τα ντοματινια,το φρεσκο κρεμμυδακι,τη ριγανη και ραντιζουμε με λιγο ελαιολαδο.



Ψηνουμε τις μπρουσκετες στο γκριλ του φουρνου μεχρι να λιωσουν τα τυρια.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...