Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Μαρινάδα για χοιρινά σουβλάκια

Υλικα
20 χοιρινα σουβλακια
3 μεγαλα ξερα κρεμμυδια
3 σκελιδες σκορδο 
2 δαφνοφυλλα
1 κουτ.σουπας κοφτη κολιανδρο τριμμενο
1 κουτ.σουπας θυμαρι ξερο
1/2 κουτ.γλυκου μαυρο πιπερι φρεσκοτριμμενο
1/4 κουτ.γλυκου κυμινο
λιγο μπαχαρι σκονη
λιγο σκορδο σκονη
λιγη παπρικα γλυκια
λιγη ριγανη
λιγο ξυσμα λεμονιου
1/2 ποτηρι ελαιολαδο

Εκτελεση
Σε ενα ταψακι που χωραει στο ψυγειο μας βαζουμε τα σουβλακια,το κρεμμυδι και το σκορδο κομμενα σε φετουλες.
Σε ενα μπλεντερ βαζουμε ολα τα μπαχαρικα και τα χτυπαμε να γινουν σκονη.Προσθετουμε το ελαιολαδο και χτυπαμε για λιγο ακομη.
Περιχυνουμε τα σουβλακια,ανακατεουμε καλα και σκεπαζουμε το ταψακι με μεμβρανη.
Αφηνουμε τα σουβλακια να μαριναριστουν μερικες ωρες ή ακομη καλυτερα ολο το βραδυ.
Οταν ερθει η ωρα να τα ψησουμε αφαιρουμε τα κρεμμυδια και το σκορδο,τα αλατιζουμε καλα και τα ψηνουμε σε χαμηλη προς μετρια φωτια ειτε στο φουρνο ειτε στα καρβουνα για να μεινουν ζουμερα.



Καλη ορεξη!



Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Ταρτάκια μήλου

Υλικα
για τη γεμιση
3 μηλα της αρεσκειας μας (εγω εβαλα ωριμα,κιτρινα)
1/3 κουπας νερο
100γρ. καστανη ζαχαρη
50γρ. βουτυρο
για τη ζυμη
200γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
60γρ.βουτυρο
30γρ. καστανη ζαχαρη
1 κοφτο κουταλακι κανελα
1 αυγο
1 βανιλια
3 κουτ.σουπας κρυο νερο
1 πρεζα αλατι

Εκτελεση
Πλενουμε,καθαριζουμε τα μηλα και τα κοβουμε σε μικρα κυβακια.
Βαζουμε ολα τα υλικα για τη γεμιση σε ενα κατσαρολακι και βραζουμε σε δυνατη φωτια για 15-20 λεπτα,ανακατευοντας συχνα μεχρι να δεσει και να εξατμιστουν τα υγρα.

Βαζουμε ολα τα υλικα για τη ζυμη σε ενα μπωλ  και ζυμωνουμε να ενωθουν.
Φτιαχνουμε μια ζυμη που ξεκολλαει απο τα χερια.
Βουτυρωνουμε καλα ενα ταψακι 12 θεσεων για μαφινς.
Χωριζουμε τη ζυμη σε 12 μπαλιτσες,καθε μπαλιτσα την πλαθουμε με τα χερια,την πατηκωνουμε να γινει ενα στρογγυλο πλακε σχημα και τη βαζουμε μεσα στη θηκουλα για τα κεκακια.
Τρυπαμε καθε βαση για τα ταρτακια με ενα πιρουνι και ψηνουμε στους 200 βαθμους,σε προθερμασμενο φουρνο στις αντιστασεις,στην κατω θεση του φουρνου για 10 λεπτα.


Μοιραζουμε τη γεμιση σε ολα τα ταρτακια και ψηνουμε για ακομη 10 λεπτα.


Αφηνουμε τα ταρτακια να κρυωσουν μεσα στο ταψακι και τα βγαζουμε προσεκτικα.
Σερβιρουμε πασπαλιζοντας απο πανω λιγη αχνη ζαχαρη.



Tο ποσο γλυκα θα γινουν τα ταρτακια μας εξαρταται απο το ειδος του μηλου που θα χρησιμοποιησουμε.
Αν θελουμε στο σερβιρισμα μπορουμε να βαλουμε απο πανω και λιγα ψιλοκομμενα καρυδια.

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Ογκρατέν με κοφτό μακαρόνι και λαχανικά

Υλικα
1/2 πακετο κοφτο μακαρονι
10 φρεσκα λευκα μανιταρια κομμενα σε φετες
1/2 κιτρινη πιπερια κομμενη σε φετες
2 καροτα τριμμενα στον χοντρο τριφτη
2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
1/3 κουπας βρασμενο καλαμποκι
10 φετες χοιρινη ωμοπλατη ή ζαμπον
ελαιολαδο
1 κουτ.σουπας βουτυρο
αλατι
1/3 δοσης σπιτικη μπεσαμελ (για συνταγη δειτε ΕΔΩ )
1/2 κουπα τριμμενη παρμεζανα
1 κουπα τριμμενη μοτσαρελα (μπαστουνι)
1/2 κουπα φρεσκο γαλα

Εκτελεση
Βραζουμε το κοφτο μακαρονι συμφωνα με τις οδηγιες της συσκευασιας,τα σουρωνουμε και τα αφηνουμε στην ακρη.
Σε μια κατσαρολα βαζουμε ελαιολαδο να καλυφθει ο πατος,ριχνουμε ολα τα λαχανικα και τα σωταρουμε σε μετρια φωτια μεχρι να μαραθουν.Δυναμωνουμε τη φωτια,προσθετουμε το ζαμπον και το βουτυρο και σωταρουμε για λιγο ακομη.
Ετοιμαζουμε τη μπεσαμελ,τη ριχνουμε μεσα στα λαχανικα και κραταμε 3 κουτ.σουπας σε ενα μπωλακι.
Προσθετουμε το μακαρονι και την παρμεζανα μεσα στην κατσαρολα με τα λαχανικα και τη μπεσαμελ και ανακατεουμε καλα.Αλατιζουμε συμφωνα με τα γουστα μας.
Λαδωνουμε ενα βαθυ ταψακι,ριχνουμε ολο το μειγμα μεσα και απο πανω ριχνουμε τη μοτσαρελα.


 Μεσα στο μπωλ με τη μπεσαμελ που κρατησαμε ριχνουμε το γαλα και ανακατεουμε να γινει ενα λεπτορευστο μειγμα.Περιχυνουμε απο πανω το ταψι.

 Ψηνουμε σε προθεσμασμενο φουρνο,στους 200 βαθμους για 30 λεπτα ή μεχρι να ροδισει το ογκρατεν.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...