Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Σπιτικός ζωμός με κόκκαλα από αρνάκι





Υλικα
1,5 κιλο κοκκαλα απο αρνακι γαλακτος/ελευθερας βοσκης/βιολογικο (εγω εβαλα κοκκαλα με το λιπος τους και τους χονδρους απο 3 μπουτια και ζητησα απο τον κρεοπωλη να τα κοψει στη μεση)
3 λιτρα νερο εμφιαλωμενο
1 μεγαλο κρεμμυδι
2 σκελιδες σκορδο
3 καροτα
1 πρασο
2 κλαδια σελινο
2 φυλλα δαφνης
λιγη ριγανη
5-6 κοκκους μαυρο πιπερι
2-3 κοκκους μπαχαρι

Εκτελεση
Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε τα κοκκαλα με το νερο σε δυνατη φωτια μεχρι να παρουν βραση.Χαμηλωνουμε σε θερμοκρασια ισα να βραζει (εγω το εβαλα στο 2 σε εστιες που φτανουν ως το 9) σκεπαζουμε με το καπακι και για την επομενη 1 ωρα ξαφριζουμε που και που την επιφανεια.
Με το καπακι κλειστο,αφηνουμε την κατσαρολα να βραζει για τις επομενες 10 ωρες.
Ανοιγουμε το καπακι ριχνουμε τα λαχανικα,ανεβαζουμε ελαχιστα τη θερμοκρασια και βραζουμε για ακομα 2 ωρες με κλειστο καπακι.
Κατεβαζουμε απο τη φωτια,σουρωνουμε τον ζωμο και τον βαζουμε σε γυαλινα βαζα που κλεινουν με καπακι.Διατηρειται στο ψυγειο για 3-4 μερες.Αν θελουμε μπορουμε να τον συμπηκνωσουμε βραζοντας για λιγη ωρα με ανοιχτο καπακι πριν σουρωσουμε,να εξατμιστουν λιγο τα υγρα.
Επισης αν θελουμε μπορουμε να προσθεσουμε αλατι.
Αν τον συμπηκνωσουμε παρα πολυ μπορουμε να τον βαλουμε σε ταπερ ή ακομα και σε παγοθηκες ή παγοκυψελες και να τον κρατησουμε στην καταψυξη για μελλοντικη χρηση.
Τπν χρησιμοποιουμε σε σουπες και μαγειρευτα φαγητα αντι για νερο.Επισης μπορουμε να τον πιουμε σαν ζεστο ροφημα βαζοντας λιγο αλατακι και λεμονι στην κουπα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...