Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Πασχαλινά κουλούρια


Οπως βλεπετε και στις φωτογραφιες,ο πασχαλινος στολισμος στο σπιτι της αδερφης μου ειναι σοβαρη υποθεση και καθε χρονο,μαζι με τα παιδια της γεμιζουν το σπιτι με υπεροχα σπιτικα κουλουρια και αυγα χρωματισμενα σε καθε λογης αποχρωσεις.
Πασχαλινες κατασκευες και χειροτεχνιες,καλαθακια,κοτουλες και λαγουδακια συνθετουν ενα πολυ γιορτινο σκηνικο.
Της ζητησα λοιπον φετος να μου δωσει τη συνταγη για τα πεντανοστιμα κουλουρια της και τη μοιραζομαι μαζι σας.
Η δοση των υλικων ειναι μεγαλη,βγαινουν 6 ταψια κουλουρια και να ψηνετε και να ψηνετε ολη μερα χεχε,να τρωτε και να μοιραζετε σε φιλους και αγαπημενους!

Υλικα
8 αυγα +2 κροκοι για επαλειψη
1 ποτηρι φρεσκοστιμμενο χυμο πορτοκαλι
ξυσμα απο 3-4 πορτοκαλια
1 ποτηρι γαλα πληρες
3 ποτηρια ζαχαρη
250γρ βουτυρο (μπορειτε να βαλετε αν θελετε και μισο βουτυρο μιση μαργαρινη)
1 φακελακι (28 γραμμαρια) αμμωνια
3 φακελακια μπεικιν παουντερ
5 βανιλιες
2,5 - 3 κιλα αλευρι

Εκτελεση
Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο με τη ζαχαρη,μετα προσθετουμε τα αυγα,μετα ριχνουμε το μπεικιν,τις βανιλιες και το ξυσμα και σιγα σιγα προσθετουμε λιγο λιγο αλευρι.Ταυτοχρονα κατα διαστηματα ριχνουμε το γαλα  και το χυμο πορτοκαλι αφου ριξουμε μεσα την αμμωνια και αφρισει,εναλλασουμε δηλαδη το αλευρι με τα υγρα μεχρι να μη μπορουμε αλλο να χτυπησουμε το μειγμα με το μιξερ.Μετα αρχιζουμε και ζυμωνουμε με τα χερια μας.Προσθετουμε αλευρι μεχρι να γινει μια ωραια,λεια ζυμη που να ξεκολλαει απο τα χερια μας.
Σκεπαζουμε τη ζυμη με μεμβρανη και την αφηνουμε να ξεκουραστει για 1 ωρα.
Πλαθουμε σε κουλουρακια,λιγο μικροτερα απ'οτι τα θελουμε γιατι θα φουσκωσουν στο ψησιμο,τα βαζουμε με αποσταση μεταξυ τους σε ταψι στρωμμενο με χαρτι ψησιματος,τα αλοιφουμε με τους κροκους των αυγων χτυπημενους με ελαχιστο νερακι και ψηνουμε στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις πανω κατω,στη μεσαια θεση του φουρνου για 20-25 λεπτα,οχι παραπανω.Δεν σκουραινουν πολυ,πρεπει να ειναι ανοιχτοχρωμα.





Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Στολίζουμε πασχαλινά αυγά με χαρτοπετσέτες


Φέτος το στόλισμα των αυγών έγινε με τη βοήθεια της 23 μηνών κόρης μου!
Λόγω ταξιδιού δεν περιμέναμε την Μεγάλη Πέμπτη και στολίσαμε λίγο πιο νωρίς τα πασχαλινά αυγά μας.
Σκέφτηκα να μην μπλεχτούμε με βαφές μιας και είναι αρκετά μικρούλα κι έτσι,με τον πιο εύκολο και απλό τρόπο τα αυγά μας έγιναν πασχαλινά.
Μπορεί να μην τα κάναμε τέλεια αλλά το χαρήκαμε πολύ.
Ελάτε να σας δείξω τον τρόπο.

Βράζουμε τα αυγά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν σφιχτά,εγώ τα έβρασα 10 λεπτά γιατί ήτα λίγο μεγαλούτσικα.Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μέχρι να κρυώσουν τα αυγά παίρνουμε όμορφες χαρτοπετσέτες με χαρούμενα σχέδια και με ένα ψαλίδι κόβουμε προσεκτικά τα σχέδια που μας αρέσουν.


Παίρνουμε  ένα μικρό,απαλό πινελάκι και το βουτάμε μέσα σε ωμό ασπράδι αυγού,αυτό θα είναι η κόλλα μας.Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα ασπράδι σε ένα σημείο ενός βρασμένου αυγού.
Βάζουμε πάνω ένα απόκομμα χαρτοπετσέτας και με απάλες,ταμποναριστές κινήσεις περνάμε από πάνω προσεκτικά όλο το απόκομμα με ασπράδι αυγού.Προσέχουμε να μην κάνει ζάρες και φουσκάλες η χαρτοπετσέτα για να βγει ένα όμορφο λείο αποτέλεσμα.Εμείς δεν το πετύχαμε αυτό μιας και είμαστε ακόμα μικρούλες.
Τα άσπρα αυγά δίνουν ένα ακόμη πιο όμορφο αποτέλεσμα όμως φέτος δε βρήκα πουθενά και χρησιμοποιήσαμε καφετιά.
Αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν και είναι έτοιμα να τα βάλουμε σε πιατέλες.Εμείς δεν προλάβαμε να τα βάλουμε σε πιατέλες μιας και η μικρούλα μου τα τσούγκρισε όλα μεταξύ τους,φώναζε "κέρδισααα" και μετά έφαγε 3 παρακαλώ!
Καλή επιτυχία στο στόλισμα των δικών σας αυγών.
Και του χρόνου και καλό Πάσχα να έχουμε!



Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Πασχαλινό τσουρέκι


 Υλικα
5 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
1 φακελακι ξερη μαγια
1 1/2 κουπα χλιαρο γαλα
2 αυγα χτυπημενα
1/3 κουπας βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
1 κουπα ζαχαρη
1 πρεζα αλατι
2 κουτ.γλυκου μαχλεπι
1 κουτ.γλυκου κακουλε
1 βανιλια
λιγο αμυγδαλο φιλε για πασπαλισμα
1 κροκο αυγου για επαλειψη

Εκτελεση
Σε μια μεγαλη λεκανη βαζουμε το χλιαρο γαλα,τη μαγια και λιγο απο το αλευρι.Ανακατευουμε καλα με το χερι μας να διαλυθει η μαγια και αφηνουμε σε ζεστο μερος για 15 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.
Προσθετουμε ολα τα υπολοιπα υλικα εκτος απο το αλευρι,ανακατεουμε καλα και ριχνουμε το μισο αλευρι.Ζυμωνουμε με τα χερια μας,προσθετουμε το υπολοιπο αλευρι και συνεχιζουμε το ζυμωμα να γινει μια λεια,ελαστικη ζυμη.Σκεπαζουμε τη λεκανη με μια πετσετα κουζινας και ενα τραπεζομαντηλο ή κουβερτα και αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει.
Αλευρωνουμε τον παγκο της κουζινας,χωριζουμε τη ζυμη σε 2 μερη και το καθε μερος το πλαθουμε σε 2 κορδονια.Με αυτα θα φτιαξουμε 2 τσουρεκια σε σχημα κουλουρας. Πλεκουμε τα κορδονια μεταξυ τους και ενωνουμε τις 2 ακρες να σχηματιστει κουλουρα.
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 35 βαθμους.
Σε 2 ταψια στρωνουμε αντικολλητικο χαρτι ψησιματος και βαζουμε τις 2 κουλουρες.Αφηνουμε τα ταψια στο φουρνο για αλλη 1 ωρα να φουσκωσουν.
Βγαζουμε τα ταψια απο το φουρνο και ανεβαζουμε τη θερμοκρασια στους 170 βαθμους στις αντιστασεις.Μεχρι να γινει ο φουρνος,παιρνουμε ενα μπωλακι,βαζουμε εναν κροκο και 1 κουτ.γλυκου νερο και το χτυπαμε με ενα πιρουνι.Με ενα πινελο αλοιφουμε τα τσουρεκια με το αυγο και πασπαλιζουμε απο πανω με λιγο φιλε αμυγδαλο.
Σε αυτο το σταδιο αν θελουμε τοποθετουμε ενα πασχαλινο κοκκινο αυγο στη μεση του τσουρεκιου.
Ψηνουμε για 25 λεπτα ή μεχρι να ροδισουν και να παρουν ενα βαθυ καφετι χρωμα.






Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Σπιτικό ψωμί φόρμα ολικής άλεσης

Υλικα
1 κιλο αλευρι σιτου ολικης αλεσης
3 κουπες νερο χλιαρο
2 φακελακια ξερη μαγια
2 κουτ.γλυκου αλατι
ελαιολαδο για τις φορμες

Εκτελεση
Σε μια λεκανη βαζουμε τη μαγια,1 κουταλια απο το αλευρι και μιση κουπα νερο και ανακατευουμε καλα με το χερι μας να λιωσει η μαγια.Αφηνουμε σε ζεστο μερος για 15 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.Ειναι σημαντικο το νερο μας να ειναι ελαφρως χλιαρο και οχι πολυ ζεστο γιατι θα καει η μαγια και δε θα φουσκωσει.
Ριχνουμε το υπολοιπο νερο στη λεκανη,το αλευρι και το αλατι και ζυμωνουμε καλα με τα χερια μας να γινει μια λεια ζυμη και να σχηματιστει μια ελαστικη μπαλα.
Λαδωνουμε καλα 2 μακροστενες,αντικολλητικες φορμες μηκους 28-30cm,λαδωνουμε καλα και τα χερια μας και χωριζουμε τη ζυμη στα 2,σχηματιζουμε 2 κυλινδρους και τους βαζουμε στις φορμες.Σκεπαζουμε με πετσετα και αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει η ζυμη.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220 βαθμους στις αντιστασεις για 50 λεπτα.
Ξεφουρνιζουμε τα ψωμια,τα ξεφορμαρουμε αμεσως και τα αφηνουμε πανω σε σχαρα να κρυωσουν.
Οταν τα δοκιμασουμε θα δουμε οτι μεσα ειναι μαλακα και εξω εχουν μια νοστιμη,τραγανη κορα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...